budak jawe

By: acaii jawe

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  >  >>]    [Archive]
Monday, 17-Nov-2008 00:24 Email | Share | | Bookmark
Creative Lighting System (CLS) at Morib, Banting.

Bismillahirrahmanirrahim..

Sebenarnya masa aku aku mula2 pegang kamera dslr ni aku tak tahu langsung ada macam2 teknik photography..salah satunya CLS ni lah..sebenarnya dalam bahasa mudahnya CLS ni kamera boleh control flash (atau beberapa biji flash) secara wireless..maksudnya tak payah letak flash kat atas kamera..kamera dslr tersebut akan trigger dan control flash2 secara magic,hehe..ni salah satu gambar CLS yang aku ngan member2 aku buat kat Pantai Morib,Banting..gambar ni guna 2 bijik flash kiri dan kanan subjek..





Ni plak gambar kanak2 riang melompat pas dah lama gile tak turun ke pantai even rumah dekat ngan laut,muahahaha...



Kitorang buat ni masa tag along ngan peveyhack..sebenarnya kitorang tak rancang nak buat CLS pun..kebetulan ada yang bawak tripod..setup2 kamera ngan 2 biji flash sekejab..shootpun tak sampai 15 minit.. nampak macam dah gelap, sebenarnya masa tu kul 6:30 - 6:45 petanglah..oklah, tu je nak cerita..have a nice day kengkawan..


Nota kaki: Tulisan dan framing tu kira dah jadi cam aku punye trademark lah,ceewaahh..daripada aku tulis nama aku kat gambar baik buat camtu..

wassalam.


Monday, 10-Nov-2008 03:08 Email | Share | | Bookmark
Job Pertama Aku l Dhia l 08.11.08 l Bandar Tasik Puteri, Rawang

Bismillahirrahmanirrahim..

Setelah lebih 3 bulan aku beli kamera dslr sendiri ni aku telah dapat job pertama amik gambar bertunang sahabat blog lama aku,dhia..yeeaayyy.. sebenarnya buat masa ni aku hanya amik gambar kengkawan dan budak2 ofis aku je..masih banyak benda aku kena belajar lagi..ilmu belum cukup lagi,huhu..sepanjang majlis tersebut aku hanya guna lens 50mm f1.8, 18-70mm kit lens lama ngan sigma 10-20mm yang baru beli,keke.. nak kena beli tele jugak nampaknya,huhu..fulus je tak cukup,heh..













Aku sebenarnya cuba mencari kelainan dari gambar2 orang lain..salah satu cara mybe framing dan wording ni bleh membantu,hehe..aku akan cuba carik tone kaler aku sendiri bila aku betul2 serius nnti,ceewahh..jangan expect tinggi sangat kat aku, sebab aku masih belajar lagi,hehe..Oklah, aku ada banyak kerja ari ni..have a nice day kengkawan..

wassalam.

p/s : Terima kasih kat member baik aku bocah ajey yang teman dan shoot ngan aku ari tu..masing2 takde pengalaman amik gambar,muahahaha..Terima kasih kepada dhia yang sudi amik aku walaupun aku takde portfolio langsung,hihi


Monday, 3-Nov-2008 00:14 Email | Share | | Bookmark
Tag Along ngan sifu..

Bismillahirramanirrahim..

Semalam ngan ari Sabtu aku 'Tag Along' ngan 2 photographer di dua event yang berbeza.. bagi yang tak tahu 'Tag Along' tu apa, ia adalah panggilan bagi mereka yang dipilih oleh hired photographer yang baik hati untuk join dia shoot sama ada menjadi teman or pembantu Official Photographer (OP) tersebut..biasa yang Tag Along ni adalah newbie dan OP akan turunkan ilmu mereka serba sedikit sepanjang tempoh tersebut..mereka bukan 2nd photographer yang biasanya dibayar untuk shoot ngan mereka..


1. Tag Along ngan Widegrapher camerawork dgn Jasniee dan Azrul sbg hired shooter l 2hb Oktober 2008 l Ahad l Simpang Balak,Kajang.

Satu pengalaman baru untuk aku ialah bila tengok pengantin diangkat masa berarak tu,hehe..akupun tak tahu budaya dari mana tapi aku rasa mybe belah2 pantai timur sana..pengantin tak boleh jejak tanah tau sebelum jumpa lelaki tu belah petang tu shoot outdoor reramai kat Putrajaya..ni skit gambar2 dari aku semalam.








Masa outdoor kat putrajaya tu ada 7 orang photographer dan seorang videographer,huhu..ramai dan meriah gile,hehe.. tapi semua ada lens tele..aku je takde,huhu..aku cuma ada wide ngan 50mm je nak shoot outdoor,hahahaa..apapun thanks kepada Azrul ngan Jasniee yang sudi benarkan aku join event korang..korang memang baik hati benarkan ramai2 menembak pengantin korang,hehe..


2. Tag Along ngan Peveyhack l 1hb Oktober 2008 l Sabtu l Sg Manggis,Banting.

Best betul dapat Tag Along ngan sifu peveyhack ni..berebut2 budak forum nak tag along ngan dia nih,hehehe..banyak aku belajar dari dia nak amik gambar wedding ni..dan dia tak lokek ilmu nak share setting2 kamera dia..aku follow dia untuk event nikah sampai malam berinai je.. ni sedikit gambar2 aku sepanjang majlis tersebut :










Bila tengok gambar2 dia terasa nak berhijrah ke Canon je,muahahaha..tapi aku kuat iman takpe,hehe..sementara tunggu malam berinai tu lepak kat Pantai Morib..walau aku duduk kat area sana tapi jarang gile aku pi sana..best betul layan CLS dengan sunset kat belakang,hihi..terima kat peveyhack sebab bagi aku follow ko..aku doakan smoga ko bertambah sibuk ngan job dan jadi kaya seterusnya dapat ajak aku lagi,muahahahaha..

wassalam.


p/s : Walaupun penat tapi aku enjoy tag along ngan diaorg..banyak ilmu baru aku dapat walau aku tak pernah lagi ada job wedding sendiri,hehe..bila dah confident nnti bleh ar aku belajar amik job sendiri,hehe..aku tahu banyak lagi benda aku kena perbaiki dalam skill aku,huhu




Wednesday, 29-Oct-2008 05:22 Email | Share | | Bookmark
Pantun Cinta..

Bismillahirrahmanirrahim..

Bila tengok cite P.Ramlee berbalas pantun(tah apa tajuknya) malam tadi tiba2 aku teringat masa sekolah rendah dulu kena masuk pertandingan pantun.ada sekali tu akibat dipaksa masuk, aku belasah je buat rhyme sampai 3 baris masa beli or jual pantun,hehe..aku memang tak reti betul nak cari irama yang sesuai ngan jawapan..perbendaharaan kata aku lemah,hihi..mmg respek betul orang yang pandai buat pantun ni..aku suka dengar orang berpantun kat cerita dulu2,serius..dan aku suka pantun nih,hehe..




Weekend lepas sepupu aku kahwin..aku bukan OP..kebetulan bawak kamera ngan 50mm aku tu..jadi cuma amik gambar dia skit2 je.. semoga lela dan suami berbahagia hingga ke akhir hayat dan cepat menimang anak,amin..tak boleh jadi ni!! sepupu2 aku semua dah kahwin,huhu..nampak aku macam tua sangat je,hahaha..


p/s: Nampaknya fotopages makin bengong..asyik kuar error je kalau nak bukak..tensen betul..nampaknya aku kena cari tempat lain nak upload gambar2 kalau masalah ni berterusan..kredit kat zayd untuk texture grunge tu..aku kena banyak belajar tentang amik gambo ni dari orang2 seperti dia,huhu..dia ada D300 ngan senapang gajah rege dekat RM8K,hahaha

wassalam.


Saturday, 25-Oct-2008 06:11 Email | Share | | Bookmark
Amni Nabiha lagi,hehe..:)

Bismillahirrahmanirrahim..

Mesti korang akan boring pasni sebab aku akan upload gambar anak buah aku nur amni nabiha selalu,hahaha..yelaa, itu jelah subjek yg menarik kat sekeliling aku sekarang..lagipun aku bukannya wedding photographer nak upload gambar2 orang kahwin,hehe..

Amni ni suka betul mandi..pelik betul aku..selalu budak2 kecik kalau kena air mesti menangis..tapi setiap kali dia nak mandi punyelah suka sampai loncat2 tau,hehe..punyelah susah nenek dia (mak aku) nak pegang dia time mandi..aku tak pandai amik gambar budak2 sangat..tapi aku tetap nak potretkan saat2 dia membesar ni..sebab budak2 ni kan cepat je besarnya,hehe..









Setiap kali nak pi kerja aku kena cium dia..balik kerjapun nak tengok dia dulu sebelum buka baju,hehe..sian dia asyik kena cium je ngan aku,hahaha..tak tahulah kalau anak aku esok camne,hihi..oh ya, aku tengok ramai orang pandang rendah kemampuan kit lens (termasuklah aku dulu)..tapi bila kena cara memakainya sebenarnya ia mmg bleh hasilkan gambar yang baik juga.. korang tengoklah sendiri hasilnya ni..bila kita dah sampai satu tahap or terasa limitation kit lens ni barulah aku nak tukar lens lain yang lebih laju (lens f2.8 lah tu,hihi).. tapi buat masa ni aku masih lagi puas hati hasilnya..sesuailah untuk beginner cam aku nih..


p/s : Aku tahu ramai yang komplain fotopages ni lembab gila..memangpun, akupun malas nak bukak selalu,hehe..tips aku, kalau korang nak bukak mana2 fotopages, pas korang buka, korang browse dululah mana2 web sebelum kembali tengok,hehehe..takde cara lain..




[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net