budak jawe

By: acaii jawe

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 2-Sep-2008 06:57 Email | Share | | Bookmark
Menyusur Kenangan : Rumah Kuning Aku.

Masa aku balik dari kerja luar kat area Sungai Besar baru2 ni, aku nampak sebuah rumah kampung yang cantik sangat..binaannya dibuat dari kayu sepenuhnya, byk ukiran kat beranda dan beratapkan daun rumbia yang jarang org pakai lagi sekarang..teringat dulu kecik2 kat rumah arwah atuk yang beratapkan daun rumbia..tengaharipun sejuk..tapi kalau ujan kekadang menitis air masuk rumah..kena sediakan tempayan kat tempat2 yang bocor tu,hehe..dalam tempayan tu kena taruk kain buruk kalau tak memercik plak air keluar dari tempayan..

Pastu kalau masa tukar atap tu kena carik musim panas..gotong royong panggil org kampung..masa diaorg buka atap tu mmg bleh nampak langit even duduk dalam bilik,hehe..seronok je baring tengok langit.. tapi masa abah buat rumah dah tak pakai atap rumbia lagi..pakai zink je..tapi memang masih kekal rumah kayu dari depan sampai belakang..dapur dan bilik airpun kat atas..org kampung dulu2 mana de yang rumah bawah..orang kaya je bleh buat rumah bawah guna batu,huhu..


My lovely house, ceewah


Masa aku tingkatan satu abah tukar rumah aku jadi rumah bawah..tu pun separuh batu dan separuh kayu..dan kekal sampailah aku besar nih..tapi satu yang paling aku rindu ialah bunyi ujan masa duduk kat rumah beratapkan zink..punyelah kuat bunyi air hujan sampai nak cakap pun kena menjerit,hehe.."maakkkk, nak kiccapp!!", padahal mak duduk depan aku je,hihi...terkenang juga panasnya masa tengahari rumah beratapkan zink..kalau sentuh zink tu mmg bleh melecur jari,huhu.. sbb tu org dulu2 suka duduk kat 'amben'..satu tempat duduk bawah rumah untuk rehat2 dan tido time tengahari..:') ah kenangan itu..


*Ari tu singgah rumah member, aircond kat rumahnya tak pernah off..siang malam ber'aircond'..sanggup pakai baju sejuk dlm rumah dari matikan aircond,hehe..cara hidup telah berubah..





Monday, 25-Aug-2008 00:44 Email | Share | | Bookmark
My Best Friend Wedding - Part 2 (Umah Lelaki)

Bismillahirrahmanirrahim..

Weekend lepas kenduri rumah belah halil plak. Halil tak buat besar2an majlis belah lelaki ni. Takde pelamin ngan makan beradap pun.Cuma meraikan pasangan pengantin yg selamat mendirikan rumah tangga dan bagitau org kampung, saudara mara dan kengkawan yang si halil ni dah kahwin,hehe.Itulahpun sebenarnya tujuan majlis perkahwinan kan?


















wassalam.






Tuesday, 19-Aug-2008 02:00 Email | Share | | Bookmark
My Best Friend Wedding - Halil (part 1 - umah perempuan)

Bismillahirrahmanirrahim..

Weekend lepas aku pergi wedding sahabat baik aku, halil yang melangsungkan perkahwinan ngan nana kat Kampung Sol, Pamah Kulat, Raub..Rasenya ni kali ke 4 or 5 aku pergi sana sejak depa berdua ni bercinta cintun,hehe..

Aku tak amik video sbb kalau bleh nak enjoy member sendiri kahwin..dan aku juga bukan Official Photographer (OP) majlis dia sbb dia dah hire photographer baik punye dari Candid Syndrome dengan Sapex ngan junior photographer dia..aku hanya kawan pengantin,hehe..tapi diaorg mmg best dan gile2 betul..sempatlah mandi sungai ngan diaorg pas abis outdoor tu..termasuklah pengantinpun mandi sungai pakai seluar masa bersanding,hehe..dah lama giler aku tak mandi sungai..


















Alhamdulillah majlis tersebut berjalan dengan lancar dan meriah..dan lagi best dapat tengok budak2 CS kerja masa shoot wedding..masa abis tu, sempat belasah durian dan manggis kat keliling umah nana tu..pastu mandi sungai..agaknya kombinasi tulah yg buatkan aku demamlah,hahaha..nampaknya aku kena lebih asah mata dan capture moment pengantin berbanding suruh pengantin posing macam sapex buat,hehe..byk aku belajar tengok dia amik gambar,thanks sapex.

Btw aku sempat amik gambar OP majlis tersebut semasa diaorg ngah shoot..ni beberapa yg aku nak kongsi..bersungguh2 lagi si sapex amik gambo sampai masuk dalam air (padahal dia nak mandi pastu)..berani betul dia bawak D300 ngan 70-200mm f/2.8 VR dia masuk sungai..satu pemandangan yang ngeri siot..lens dia je dah boleh bayar cash motor Yamaha 125Z aku,hehe..




[*update 2 September 2008]

Gambar dari Sapex hasil aksi di atas,hehe.. gile gempak kan?



Aku kenal halil dah lama sangat dari sekolah menengah dulu..sampai sekarang masih lagi berkawan baik..aku doakan semoga hubungan korang berdua kekal ke akhir hayat dan cepat dapat zuriat,hehe..tinggal aku sorang lum kahwin lagi,huhu..


Sekian, wassalam.









Friday, 30-May-2008 00:56 Email | Share | | Bookmark
Aku Seorang Videographer..

Aku bizi sangat ari ni tapi seje nak post gambar video yg aku selalu pegang ni,hehe.. esok ada shooting kat UNISEL Program Anak Asnaf Cemerlang anjuran LZS (MAIS)..honestly aku suka shoot video ni..tapi yg malasnye tang proses editingnya,hehe..mmg consume masa dan memenatkan..

Bestnya guna video ni bleh main fully manual..dengan lens IS 5.5 - 88mm dan aperture f/1.6 - 2.6 mmg bleh dapat gambar cantik giler..kat low lightpun masih bleh capture movement dengan baik:)


Gambar guna enset N70 lama aku..


Kat kampung aku ada member baik aku kahwin plak tu weekend ni..pastu sedolor akupun kahwin gak..pening kepala aku nak rewang mana satu..mybe sekejab2 kot.. nak beli hadiah lagi..kalau member tak rapat slalu aku kondangan/becek je..tapi kalau dah rapat camni, kenalah bagi hadiah sbg menghargai hari berbahagianya..nak beli pe ek?huhu


*becek/kondangan = bagi duit kpd pengantin sbg ganti hadiah..


Tuesday, 13-May-2008 08:50 Email | Share | | Bookmark
Member ofis kahwin..

Ahad lepas aku gi umah member ofis aku kahwin kat Taman Medan, Petaling Jaya...Selamat Pengantin Baru buat Wahida dan Fauzan.. Pojan tu rupenya budak sekolah aku dulu,hampeh tul,hehehe.. Wahida ni hafizah tau (hafal 30 juz Quran),huhu..smoga berbahagia ke akhir hayat sahabatku,amin.

Gambar guna kamera compact cikai je..kira gambar dari kawan2 pengantin jela..diapun tak hire aku amik video kahwin dia,hehehe..)








OP dia sampai 3 orang tu,hehe.. aku sempat gaklah menyelit2..bukan pe nak amik gambarpun segan sbb kamera tak best.. tunggulah aku beli DSLR sendiri nanti,hehe..baru ada keyakinan skit..



[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net