budak jawe

By: acaii jawe

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 24-Sep-2008 00:44 Email | Share | Bookmark
Photojournalism di Bazaar Ramadhan Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim..

Bulan Ramadhan dah nak sampai ke penghujungnya..rasa tak best plak nak abis ramadhan ni,huhu..alhamdulillah setakat ni tak pernah miss lagi tarawikh..kalau tak dapat gi masjid aku gagahkan jugak buat sendiri2..smoga dapat berjumpa ramadhan akan datang,amin..weekend lepas aku ada ikut budak2 forum fotografi buat outing bazar ramadhan di Seksyen 13, Shah Alam..ada 40 orang yg join dan dibahagikan kepada 5 kumpulan.. aku group GREEN BANNET diketuai oleh bro torque..

Kitorang tak shoot saja2 je sebab sambil belajar pasal photojournalism..secara ringkas kalau aku nak terangkan, Photojournalism kira maca cerita bergambarlah..bayangkan org yg tengok gambar korang bukan orang malaysia..camner korang nak tangkap gambar dan bagi caption supaya mereka faham tentang situasi tersebut..Sebab tu dalam Photojournalism ni kena interview skali dan minta izin, takde amik gambar curi2, scratch dulu sblm shoot dan dptkan keunikan story tu.. tugasan group aku ari tu ayam bakar madu di gerai yang paling ramai pengunjung (story) , dan selesai tugasan baru bleh amik gambar lain,hehe..ini bukan report photojournalism, just gambar aku amik utk tugasan group je..








Apa yang aku tengok kat majalah photojournalism, gambar2 diaorg tak semestinya sharp, cantik dan sebagainya..cerita disebalik gambar tu yang lebih utama..contohnya macam gambar2 perang, bencana alam dan sebagainya..yup, itulah serba sedikit yang aku belajar dari mentor aku pada hari kejadian..akhir kalam, banyakkan ibadah dah nak abis ramadhan ni,wallahua'lam

wassalam.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net